Pepperkaker
(20-25 små pepperkaker)
Én gulrot*
Én desiliter kokosmel
Én spiseskje arrowrootpulver
En halv teskje natron
Én teskje kanel
En halv teskje malt ingefær
En kvart teskje nellik
Et lite dryss med Himalayasalt
Én og en halv spiseskje kokosolje
Én spiseskje honning
Fem spiseskjeer vann
Fem spiseskjeer olivenolje
Denne oppskriften har jeg lenge gledet meg til å dele med deg! I dagens luke av min allergivennlige julekalender deler jeg oppskrift på allergivennlige pepperkaker som også er AIP-vennlige. Jeg synes disse ble et nydelig alternativ til vanlige pepperkaker, selv om det selvfølgelig aldri blir helt det samme når vi bytter ut så og si alle ingredienser med allergivennlige alternativer. For meg er det viktig å vise at det alltid finnes alternativer, og at det å spise allergivennlig ikke skal bety at vi må forsake all nytelse. Tvert i mot! Vi kan nyte mat som er med å bygge opp kroppen fremfor å bryte den ned.
For å lage pepperkakedeigen kan du først lage puré av gulroten ved at du hakker den opp, koker den til den er mør og stavmikser den eller har den over i en kraftig blender. Bland så alle tørre ingredienser i en egen bolle. Rør godt rundt. Smelt kokosoljen (som blir til cirka fire spiseskjeer flytende kokosolje), og ha så oppi det tørre sammen med honning, vann og olivenolje. Rør godt rundt til du har en fast klump med deig som du strør over med litt ekstra kokosmel og setter så deretter i kjøleskapet rundt en halvtime slik at den får sette seg.
Ta så ut deigen, finn frem et bakeark og en kjevle. Del bakearket i to og deigen i tre små emner. Brett den ene delen av bakearket og strø litt kokosmel på den ene siden. Legg én av pepperkakeemnene oppå melet, brett over den andre siden av bakearket slik at du nå har deigen mellom begge delene av bakearket. Kjevle så over med kjevlen. Å bake allergivennlige pepperkaker er annerledes enn å bake pepperkaker som inneholder gluten fordi deigen her er mye skjørere, så mitt første tips er å ikke kjevle deigen for tynn og bruk kun små former for å lage pepperkakene; da sparer du deg for mye tid og frustrasjon!
Så er det bare til å presse ut pepperkaker av all deigen, legge de på ett brett og ha i ovnen på 170 grader i 12 minutter. La de avkjøles helt før du smaker.
Tips og triks
– Jeg har intoleranse for søtpotet, men hvis du tåler dette så tror jeg søtpoteten er perfekt å bruke i stedet for gulrot i denne deigen på grunn av sitt høyere innhold av stivelse.
– Pepperkakene nytes best ferske! Min porsjon gikk unna, men prøv å fryse resten hvis du har til overs og ta dem opp til servering når du måtte ønske.
– Tilsett gjerne ekstra honning eller lønnesirup for ekstra sødme. Jeg synes de er gode som de er, men her er vi forskjellige!
– Sett gjerne på julemusikk i bakgrunnen når du lager pepperkakene. Hvis du ønsker inspirasjon kan du høre på min juleliste på Spotify her.
Nyt!
Leave a Reply