I dag har jeg lyst å vise deg hvordan du kan lage din egen julebrus! Hjemmelaget julebrus er en probiotisk drikke som gjør fordøyelsen mer effektiv og styrker immunforsvaret vårt. I fermenteringsprosessen hvor vannkefirkorn er tilsatt sukkerlake, nyttiggjør kornene seg av sukkeret og omdanner dette til en frisk og kullsyreholdig drikke. Mesteparten av sukkeret blir i denne prosessen spist opp, og drikken er derfor et ypperlig alternativ til den sukkerholdige julebrusen som selges i butikken.
Vannkefir
Én liter vann
To spiseskjeer vannkefirkorn
Fire spiseskjeer (økologisk) rårørsukker
Tre tørkede fiken eller en neve rosiner (jeg kjøper Änglamark sine som selges i Coop-butikker)
Én skive sitron (uten skall hvis sitronen ikke er økologisk)
Bland rårørsukkeret ut i vannet først, for så å tilsette resten av ingrediensene i en stor glasskrukke. Dekk glasset til med et kjøkkenpapir og fest med strikk. La så stå i to døgn til du har en frisk drikke som minner om en tam champagnebrus.
Ta ut alt av tørket frukt og kast dette; skyll vannkefirkornene og sett disse i en ny sats eller så kan du legge dem i sukkerlake i glassbeholder i kjøleskap (dobbelt så mye vann som sukker). Sil så den ferdige vannkefiren over i en lufttett glassflaske og nyt deilig julebrus!
Hvis du ønsker å tilsette brusen en smak; eventuelt mer kullsyre, kan du etterfermentere vannkefiren. Da heller du drikken over i en ny glasskolbe i stedet for i den luftette glassflasken, tilsetter ønsket smak, setter på lokk og lar den stå på samme måte i ett ekstra døgn. Måten du tilsetter smak er å ha i en håndfull med ønsket bær eller frukt. Jeg har prøvd ut bringebær, sitron og ingefær, jordbær og eplesmak tidligere; her er det bare til å slippe fantasien løs! Julebrusen på bildet er tilsatt en neve frosne bringebær.
Etter et døgn med andregangsfermentering kaster du enkelt bærene og heller den ferdige drikken over på en lufttett glassflaske.
Tips og triks
1. Husk å bruke utstyr av tre eller plastikk når du lager fermentert mat og drikke!
2. Glasskrukken du bruker må være helt ren. Jeg har alltid mine glasskrukker i ovnen på 100 grader i 10 minutter for å forsikre meg om at de er helt rene før jeg tar dem i bruk.
3. Ikke fyll opp glassflasken helt til kanten. Brusen består av levende bakterier, og det dannes trykk i flasken, så for å unngå eksplosjon er det lurt å ikke fylle helt opp, og innimellom åpne flasken for å lette på trykket.
4. Start forsiktig når du begynner å drikke hjemmelaget julebrus. Alle er vi forskjellige og vi reagerer ulikt, så uansett om du er vant med annen fermentert mat og drikke eller ei så kan det være lurt å starte med et halvt glass for å se hvordan magen din reagerer.
5. Vannkefirkornene mine fikk jeg av en snill vannkefirvenn i gruppen som heter “Melkesyregjæring” på Facebook. Her kan man spørre om noen i nærområdet har tilgjengelig, eventuelt om noen kan sende i posten. Folk er så behjelpelige; og jeg synes det er så stas at så mange vil dele av både mat og kunnskap!
6. Ikke fortvil hvis vannkefiren din er litt tam etter selve fermenteringen; det var min også, men etter en dag i kjøleskapet var den syrlig, brusende og full av kullsyre.
7. Oppskriften er inspirert av Gry Hammer, i tillegg til at jeg så på denne videoen på YouTube. Jeg hadde mange spørsmål første gang jeg skulle lage min vannkefir, så ta gjerne kontakt hvis det er noe du lurer på.
Nyt!
PS: Kanelen og stjerneanisen på bildet er kun brukt til pynt!
Leave a Reply