På en av fjorårets siste dager spurte ei venninne meg om jeg hadde noen nyttårsforsetter for det nye året. Jeg tenkte litt på det og svarte at forsettet mitt blir å fortsette med de kroppslige og sjelelige praksisene som jeg merker at gir meg påfyll i livet mitt. Heller enn å finne på så mye nytt å utforske, har jeg heller lyst å hedre det som jeg allerede har funnet ut at gjør meg godt og sette månedlige intensjoner som kan understøtte disse praksisene.
Det er i hovedsak åtte praksiser som over tid har skapt et slags fundament for mitt liv og måten jeg ønsker å leve livet mitt på. Å ha noe konkret å forholde seg til i hverdagen har for meg vist seg å være frigjørende samtidig som det gir en følelse av forankring. Uansett hva livet byr på, så har jeg alltid disse pilarene jeg kan både leve etter og vende tilbake til og de fungerer som et slags veikart på reisen min som jeg er så takknemlig for.
Jeg har lyst å dele praksisene i håp om at de gjerne kan inspirere deg på samme måte som de daglig inspirerer meg til å leve det livet som jeg ønsker å leve. De er i all hovedsak inspirert av Deepak Chopra sitt verk som han kaller for “The Five Pillars of Radical Well-being” hvor han viser til fem enkle og fundamentale praksiser som alle spiller inn på vår livskvalitet. Deepak viser til at ingenting her i livet er fastsatt; heller ikke kroppen vår. Fremfor å tenke at vi har blitt tildelt en kropp som er uforanderlig så er den faktisk i evig forandring og valgene vi tar i forbindelse med måten vi lever livene våre på har stor innvirkning på hvordan vi har og får det; både kroppslig og sjelelig. Se gjerne dette og dette klippet for utdypende inspirasjon og forskning på dette.
Det som er så fint med praksisene er at samtidig som de er universelle, så kan de også skreddersys til hver enkelt av oss; alt etter hvem vi er og hvor vi er på vår reise. Jeg har supplert på noen elementer og har derfor åtte praksiser som jeg har lyst å dele.
De åtte praksisene er:
Meditasjon. Dette er en praksis som gir oss et friminutt og pusterom til å bare være. I dette rommet får kroppen mulighet til å vende fra stress til stillhet. Deepak viser til at mens vi mediterer så puster vi roligere, blodtrykket og hjerterytmen vår reguleres og stresshormoner i kroppen vår synker. Ved meditasjon roer sinnet vårt seg og følgelig faller også kroppen til ro.
Er du helt ny til meditasjon? Jeg begynte min meditasjonsreise med en app som heter Headspace som jeg varmt kan anbefale. Nå bytter jeg om på vedisk meditasjon hvor man repeterer et mantra, yoga nidra, chakra-balansering og diverse andre meditasjonsformer. Det er et hav av muligheter her; alt etter hva som føles godt for deg. Jeg har laget en liste med alle mine favorittmeditasjoner som finnes på Spotify; den kan du finne her.
Kosthold. Det er lett å forville seg i kostholdsjungelen av alle råd og veier å gå når det gjelder hvilken mat vi skal spise og hvordan vi skal spise den. Jeg holder ennå på å finne ut hva som er best for meg, og jeg tror oppriktig at ulike kosthold kan fungere for ulike kroppstyper (som blant annet er tankegangen i tradisjonell indisk folkemedisin; bedre kjent som Ayurveda). Når det er sagt så tror jeg at de fleste retninger hva gjelder kosthold er forenlige med å spise mat som er ren og som vokser og blir til fra jorden, heller enn mat som er bearbeidet. Med enkle grep som å spise fersk og ren mat, drikke rent vann for å holde seg hydrert, prøve å lage mat fra bunnen så langt det lar seg gjøre og ellers kose seg med maten og nyte den tror jeg man allerede gjør både kropp og sjel en stor tjeneste!
Søvn. Visste du at vi sover en tredjedel av livet vårt? Første gang jeg hørte det fikk jeg hakeslepp! I gjennomsnitt sover vi 24 år av livet vårt og mens vi sover reparerer kroppen seg selv og kvitter seg med avfallsstoffer. Deepak viser til forskning som igjen viser til at rundt åtte timer med søvn hver natt (uten sovemedisiner og alkoholinntak) er nødvendig. Mangel på søvn i tillegg til dårlig søvnkvalitet kan svekke immunforsvaret vårt og øke inflammasjon i kroppen i tillegg til å forstyrre hormonene våre som blant annet regulerer sult og forbrenning. Tiltak som å unngå skjermbruk før leggetid, legge seg til faste tider (kl 22 er ønskelig), unngå store måltider rett før leggetid, skrive ned tanker og gjøremål og avslutte med en kveldsmeditasjon er eksempler på forholdsvis enkle ting man kan gjøre for å forsikre seg en fornyende søvn natten gjennom.
Pust. Denne praksisen har jeg tilført i nyere tid fordi jeg merker på kroppen min hvor viktig det er med jevn tilførsel av livskraft i form av pusteøvelser. Jeg har en tendens til å holde pusten i ny og ne gjennom dagen og har derfor begynt aktivt å utforske ulike pusteøvelser. Pusteøvelser som jeg praktiserer for tiden er Nadi Shodana, Prana Nidra og Yoga Nidra Sleep, hvor de sistnevnte forener meditasjon med pust. Jeg hører også mye bra om Wim Hof sin pusteteknikk, så uten å ha prøvd den selv tenker jeg den er verdt å nevne her!
Emosjonell velvære. Alt henger sammen, og hvordan vi har det har innvirking på våre kroppslige funksjoner. Med emosjonell velvære mener jeg hvordan vi har det med oss selv, men også i relasjon til menneskene vi har i livet vårt. På samme måte som vi eksempelvis rengjør huset vårt og kroppen vår, har det over tid blitt så tydelig for meg hvor kraftfullt det er å rengjøre og rense ut oppsamlede følelser som har behov for å bli anerkjent og uttrykt fremfor å bli samlet opp og nedtrykt.
Ulike måter å rengjøre vårt indre hus på, vårt indre tempel, kan være å gå til psykolog (dette har jeg personlig hatt og har ennå stort utbytte av) og det finnes også andre terapiformer som kan hjelpe med dette som eksempelvis rosenterapi. Det kan også hjelpe å skrive ned det som du føler for å rense ut i en dagbok; meditasjon kan være til hjelp og jeg finner også stor støtte i bruk av eteriske oljer. Her, som med alle praksisene, gjelder det å finne frem til hva som fungerer best for deg.
Bevegelse. Kroppen vår er laget for å bevege seg og i følge Deepak så har bevegelse innvirkning på flertallige funksjoner i kroppen i tillegg til å frigjøre stress og balansere humøret. Her er vi også forskjellige og det viktigste er at man finner aktiviteter som er givende for en selv. I min situasjon med ME kan fysisk aktivitet faktisk ha motsatt effekt; at det kan gjøre tilstanden verre ved overanstrengelse, så jeg har definitivt måttet gå flere runder med meg selv for å finne frem til hva som er det riktige for meg. Sammen med min dyktige fysioterapeut har jeg funnet noen lette øvelser (som ligger tett oppunder restorative yoga) som jeg gjør når jeg merker at kroppen føler for det. En liten tur ute i frisk luft synes jeg også er givende når formen tillater det!
Jording og kontakt med naturen. Har du kjent den helt unike indre roen som kommer når du sitter på en gressflekk i hagen; etter en dag på skitur eller en svømmetur i havet? Jorden er som et gigantisk batteri som har evnen til å lade oss når vi er i nærkontakt med dens overflate; og det er dette som kalles for jording. Forskning viser at jording kan ha positiv effekt på helsen vår og er vist å blant annet å redusere inflammasjon, smerter, og stress i kroppen samtidig som jordingen også forener oss med vår indre natur og kan hjelpe oss med å synkronisere våre interne klokker, hormonelle sykluser og fysiologiske rytmer.
Vi er en del av naturen; vi er ment å følge naturens rytmer og sykluser, men måten de fleste av oss lever på i dag isolerer oss fra vårt balanserende miljø. Særlig eksponering av menneskeskapt elektromagnetisk stråling (EMF) er jeg personlig bekymret for hvilken innvirkning har på oss. Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å beskytte kroppen vår, både innendørs og utendørs; og dette kommer jeg tilbake til, men hvis du har lyst å utforske mer om dette emne med en gang så kan jeg varmt anbefale deg å sjekke ut denne podcastepisoden av “The Melissa Ambrosini Show” med Dr. Libby Darnell.
Selvpleie. Alle praksisene jeg har nevnt over er former for selvpleie, men jeg liker også å tilføre dette som en egen praksis for at jeg skal minne meg selv på hvor viktig det er å ta vare på seg selv. Opptil for noen år siden visste jeg knapt hva dette var, og det falt meg så og si aldri inn å gjøre noe ekstra for meg selv; det kom som regel i siste rekke. Nå øver jeg meg på å gi til meg selv uten dårlig samvittighet og virkelig nyte det som jeg vet at gjør meg godt. Ritualer som daglig bruk av eteriske oljer, meditasjon, lage meg et høytvibrerende måltid, være i kontakt med naturen, lese en god bok, ta et bad med epsom salt eller booke en massasjetime er noen av valgene jeg har å velge fra min egen kjærlighetsmeny; og jeg er så takknemlig for at jeg endelig tillater meg selv å nyte det til det fulle.
Disse åtte praksisene har blitt en del av min livsstil over flere år; og hvor mye jeg vektlegger hver enkel praksis varierer etter hvor jeg er på min reise. Jeg gjør dem aldri fordi jeg må; men fordi jeg vil og fordi jeg som sagt, kjenner hvor godt det gjør for meg. Livskvalitet handler om så mye mer enn hvor mye vi får gjort i løpet av en dag; det handler også om hvordan vi har det.
Helt til slutt vil jeg gi dere alle et stort takk for at dere er her; jeg gleder meg sånn til året vi har foran oss!!
Jeg ønsker deg et magisk nytt år og sender deg masse kjærlighet!
Relaterte innlegg:
Leave a Reply