For to år siden kuttet jeg ut alt av melkeprodukter, og det var en stor tilvenning for meg. Gresk yoghurt var ett av mine store savn, men med tiden har jeg oppdaget supre erstatninger som gjør at jeg fint kan leve uten.
Kokosyoghurt er syrnet kokosmelk som består av en haug med helsegunstige melkesyrebakterier. Jeg synes det smaker mer som en slags kefir, men den er nydelig på smak og jeg lager det titt og stadig.
Lov meg at du ikke blir skremt av verken ingredienser eller fremgangsmåte, det er mye lettere enn det ser og høres ut som! Jeg lover.
Ingredienser
En halv liter kokosmelk
Én spiseskje flytende probiotika eller to kapsler med melkesyrebakterier
Én teskje FOS eller to dadler
Bruk gjerne en kokosmelk på kartong og som er uten tilsetningsstoffer. Jeg anbefaler kokosmelk på kartong fra Rema1000 eller kokosmelk fra AROY-D som kan kjøpes på internasjonale matbutikker.
Jeg bruker flytende probiotika fra Microlife som du kan kjøpe her. Hvis du har probiotika i kapselform kan du bruke to av disse. Da åpner du opp kapslene, heller ut innholdet og rører pulveret godt inn i kokosmelken.
FOS er et prebiotika som virker som mat til de gode bakteriene i tarmen. Når vi lager yoghurt må vi tilføre kokosmelken mat til melkesyrebakteriene for at kokosmelken skal syrne. FOS kjøper jeg på samme sted som flytende probiotika, men hvis du ikke har dette kan du fint tilsette to dadler til kokosmelken som vil gi samme virkning.
Slik gjør du:
Ha kokosmelken i et sterilt glass. Glasset steriliseres ved at du vasker det godt, skyller av og setter i ovn på 100 grader i rundt ti minutter. Når glasset er ferdig avkjølt helles kokosmelken oppi. Ha gjerne kokosmelken fremme på kjøkkenbenken en stund før du skal lage yoghurten, slik at den ikke er skilt, men at den har en jevn konsistens.
Tilsett probiotika (flytende eller kapsler) og prebiotika (FOS eller dadler) i kokosmelken og rør godt rundt. Det er viktig at du bruker skje av plastikk eller tre for å røre rundt, da melkesyrebakteriene avskyr stål. Når du har rørt rundt, dekkes glasset med et kjøkkenpapir og strikk. Det er viktig at det kommer luft til.
Kokosmelken kan så settes i romtemperatur i 12 til 36 timer, avhengig av hvor syrnet du foretrekker den. Jo lenger den står, jo mer syrnet blir den. Smak gjerne etter et halvt døgns tid hvordan den smaker. Jeg har opplevd at min kokosmelk har overgjæret, så nå lar jeg den stå i 1,5 døgn.
Så, etter en del venting og tålmodighet er den klar! Da har du laget din helt egen kokosyoghurt, proppet med gode bakterier for tarmen og immunforsvaret ditt.
Ha på lokk, sett den i kjøleskap og nyt!