• Home
  • Categories
    • Lifestyle
    • Thoughts
    • Inspiration
    • Meditation
    • Food & drinks
    • Bodylove
  • About
  • Contact
  • Home
  • Categories
    • Lifestyle
    • Thoughts
    • Inspiration
    • Meditation
    • Food & drinks
    • Bodylove
  • About
  • Contact

Helene Urrang

Food & drinks

Superdigg Calzone

18/09/2017

Deig

Fire desiliter hakkede rotgrønnsaker. Oppskriftene jeg har funnet inspirasjon fra bruker hvit søtpotet, men jeg brukte en blanding av gulrot, pastinakk og kålrot.

To spiseskjeer arrowrootpulver

En teskje olivenolje

En halv teskje Himalayasalt

Fyll

Pesto (uten frø, nøtter, potet og parmesan for AIP)

Spinat

Ti sorte oliven i skiver

En kvart til en halv finhakket rødløk

Ett finhakket hvitløksfedd

Ønsket krydder

(Næringsgjær)

Hva er vel bedre enn å starte ny uke med hjemmelaget calzone til middag? Denne calzonen er fri for mel og er laget av rotgrønnsaker! Den smaker utrolig godt, og det jeg elsker med den at det kun er fantasien som setter grenser for hva du kan fylle den med. Jeg laget veggisversjon denne gangen, og ingrediensene jeg brukte deler jeg med deg i listen ovenfor.

Start med å sette ovnen på 180 grader og kle et bakebrett med bakeark. Kutt så opp rotgrønnsakene til litermålet viser rundt fire desiliter.

Kok opp grønnsakene til de blir møre og kjør i blender eller kjøkkenmaskin til en fast puré. Puréen av rotgrønnsakene skal måle rundt to desiliter. Det er viktig ved valg av rotgrønnsaker at du velger grønnsaker som er forholdsvis stivelsesrike. Ha i arrowrootpulver, salt, og litt tørket rosmarin. Smak til om du eventuelt ønsker mer salt i deigen.

Bruk en slikkepott og lag en jevn sirkel på midten av bakearket med deigen. Dekk så halve sirkelen med ønsket fyll. Se til at det er en centimeter og to med ledig deig rundt hele kanten da dette trengs for å lukke igjen calzonen. Når du har fylt halve delen, tar du tak med hendene under bakearket til den andre halve delen, løfter den og bretter den over delen som er fylt. Press forsiktig over, dra bakearket forsiktig tilbake slik at du har en måneformet calzone på bakearket ditt. Bruk enten en kniv eller fingre til å presse ned og lukke igjen calzonen på kantene. Pensle så over med olivenolje og litt tørket rosmarin.

Ha i ovnen i tretti minutter eller til den er ferdig stekt. Jeg liker å ha på grillfunksjon de siste minuttene for å få en fin og gyllen skorpe.

Nyt!

Tips: Hvis du ikke spiser ost, kan du enten lage hjemmelaget ost av squash eller ha litt næringsgjær over fyllet ditt i calzonen. Næringsgjæren gir en ostelignende smak og er stappet med b-vitaminer!

Du har kanskje lagt merke til at jeg bruker arrowrootpulver i oppskriftene mine? Arrowroot som på norsk kalles for pilerot er en tropisk plante hvor selve pulveret stammer fra røttene som er tørket og malt til et fint pulver. Pulveret har lignende egenskaper som maisstivelse og potetstivelse, men jeg fortrekker helt klart arrowroot da kroppen min tåler arrowrootpulveret langt bedre og jeg merker at det er lettere for kroppen å fordøye. Selv liker jeg økologisk versjon, men du kan fint få tak i det på internasjonale matbutikker også.

Gi meg gjerne et lite vink hvis du har spørsmål til ingredienser eller hva enn du måtte lure på; det synes jeg er så koselig! Jeg håper mandagen din er fin <3

PS: Oppskriften er inspirert av Lilalife og Autoimmune Wellness

// Try this calzone for dinner today! Fill it with whatever you prefer, and enjoy!

 

Leave a Comment

Inspiration, Lifestyle, Meditation

Prana er livskraft

15/09/2017

Prana er sanskrit og betegnes som vår livsenergi, vår livskraft; det som gir oss liv. Denne universelle energien sirkulerer rundt i min kropp og din kropp i tillegg til alt som er og eksisterer; i hvert eneste tre, i hver katt, hund, sjø, luft, stjerne, måne, sol, himmel så vel som hav. På samme måte som blod sirkulerer rundt i kroppen vår for å gi oss liv, sirkulerer også prana i og gjennom kroppen vår i energibaner kalt for nadis for å gi tilførsel til vår livskraft.

Livskraften vår er ment å flyte fritt rundt i kroppen og gi oss liv. Vi er ment å være avslappet og stress er egentlig kun ment som en overlevelsesmekanisme i truende situasjoner. I vårt samfunn føler jeg at vi stresser langt mer enn vi slapper av; det kan jeg hvertfall skrive under på at jeg gjorde i flere år. Jeg ble så vant med stress over tid at det ble en del av meg, og som oftest hadde ikke stresset jeg opplevde en grobunn; det var noe jeg selv laget og som føltes virkelig ut i fra hva og hvordan jeg tenkte. Jeg tok meg aldri tid til å stoppe opp og kjenne etter, og hvis jeg først gjorde det, sa jeg til meg selv at det ikke var noen vei ut, og at eneste løsning var å fortsette i samme tempo. Selv om jeg fortsatt stresser mye ennå, bekymrer meg, tenker og kverner, er jeg nå mer bevisst over og klar over når jeg stresser, og prøver etter beste evne å bryte ut av sirkelen når jeg ser at den melder seg.

Når vi stresser over tid blir livsflyten som er ment å danse gjennom energibaner i kroppen vår blokkert og ubalanser i kroppen oppstår.  Det som er så kult er at vi faktisk kan gjøre noe med dette selv! Vi kan ta kraften tilbake i våre egne hender og løse opp blokkeringene i kroppen ved å praktisere pranayama; praksisen av prana, bruken av livskraft. I foredraget som holdes i videoen presenteres yogastillinger, meditasjon, bevisste pusteteknikker, mat, søvn pluss hvordan vi tenker og ser verden på som spesifikke pranayamaøvelser som vi kan gjøre for å optimalisere livskraften i vår egen kropp.

Jeg tror grunnen til at jeg kjenner en gnist i hele kroppen min når jeg snakker om dette, er at jeg har erfart på egen kropp hvordan jeg sakte men sikkert har begynt å løse opp i blokkeringer gjennom bruk av pranayama. Jeg har fortsatt en lang vei å gå, men jeg har sånn troen på dette og har derfor lyst å tipse deg og dere om denne nydelige praksisen.

Hvis du har lyst å lære mer om prana og hvordan den påvirker deg, din kropp og ditt liv, så anbefaler jeg på det varmeste å se videoen som jeg har lagt ved i dette innlegget. Dr. Usha Peri og Ram Sankaranarayanan formidler budskapet sitt på en lett og engasjerende måte, og avslutningsvis får du mulighet til å gjøre en spesifikk pusteøvelse og etterpå kjenne effekten den har på kroppen din. Del gjerne med meg hvordan du opplevde det, om du har erfaring med prayanama selv eller om du har noen tanker rundt temaet. Kjenner du noen som kunne hatt glede av å lære om pranayama? Del mine ord og videoen med dem slik at vi alle kan bevege oss mot et liv fylt av livskraft, energi og balanse!

//Prana is lifeforce. It is the universal energy that flows through and around us. It is everywhere, in all that exists, and is what gives us life. This energy is vital to our being, and we need this energy to flow freely in order to live the life we are here on Earth to live. In our society today, we experience a lot of stress as a collective, and this results in a blocked prana and imbalances in both our personal body but also in our universal body.  The good news is that there is something we can do about this! The practice of pranayama. Asanas, meditation, breathing techniques, food, sleep and how we perceive the world are suggested to be excellent methods for unlocking the blockages and allows for prana to move freely through our body. Please watch the small video I have attached if you want to learn more about this beautiful practice, and how you can optimize your life-force and energy. 

3 Comments

Bodylove

Ren og naturlig: Deo av kokos og lavendel

11/09/2017

Deo av kokos og lavendel

Tre spiseskjeer kokosolje

Én til to spiseskjeer natron

(Én til to dråper eterisk olje av lavendel fra doTERRA)

Glasskrukke. Jeg brukte et tomt tomatpuréglass.

Bland og bruk! Så enkelt er det. Den lukter fantastisk, etterlater ingen merker og varer hele dagen.

PS: Oppskriften er laget etter inspirasjon fra Kraftmamma.

// This homemade deodorant is a winner! All you need is coconut oil, baking soda and you can also add a drop of (doTerra) lavender essential oil if you want. I love it and I hope you do too!

1 Comment

Food & drinks

Lettfordøyelige knekkebrød

07/09/2017

Knekkebrød

To desiliter valnøtter

To desiliter mandler

To desiliter linfrø

To desiliter solsikkefrø

To desiliter gresskarkjerner

Seks desiliter vann

Én spiseskje fiberhusk

Én spiseskje eplecidereddik

Én teskje Himalayasalt

Her kommer oppskrift på nydelige knekkebrød som i tillegg er lettere å fordøye enn vanlige knekkebrød som man får kjøpt i butikken. De kan spises som de er eller toppes med ditt favorittpålegg; bringebær og avokado er to av mine favoritter! Et annet tips er å skjære skiver av squash med ostehøvel og toppe med skiver av agurk og strø over litt Himalayasalt.

Slik gjør du! Mal mandler pluss valnøtter og tilsett så frø, salt, fiberhusk og vann. Rør rundt og tilsett eplesidereddik. La deigen stå i åtte til ti timer. Når deigen står, vil saltet og eplecidereddiken bryte ned fytinsyre i nøttene og frøene som gjør knekkebrødene lettere å fordøye. Bre så deigen utover to kledde bakebrett og sett i ovn på 160 grader, varmluft. La stå i rundt femten minutter før du tar dem ut, ruter opp med et pizzahjul og setter inn igjen i femten nye minutter. Er de fortsatt myke når tiden er ferdig, snur du rutene slik at de “tørkes” og setter ovnen på normal funksjon i rundt 100 grader. Oppbevares i lufttett boks.

PS: Oppskriften er inspirert av Helene Ragnhild.

Nyt!

// I am not sure if this is as common to eat abroad as it is in Norway, and not sure if it is called crisp bread or something else, but it sure tastes delicious! It works wonders for any meal, whether you prefer to eat it in the morning as breakfast or as a side dish to your favourite soup. I hope you like it!

 

2 Comments

Food & drinks

Allergivennlig bananbrød

02/09/2017

Jeg har mistet telling på hvor mange ganger jeg har trikset og mikset på denne oppskriften, men nå sier jeg meg mer enn fornøyd; det ble supergodt! Glutenfritt mel oppfører seg annerledes enn hvetemel og annet glutenholdig mel; det reiser seg ikke på samme måte og har derfor en tendens til å ikke stekes helt gjennom. Arrowrootpulver gjør deigen mer luftig, og gjorde underverker i denne oppskriften synes jeg, og nå er jeg skikkelig gira på å dele oppskriften med deg! Bananbrødet er fritt for gluten og andre kornsorter, melkeprodukter, egg, nøtter, raffinert sukker, soya og gjær.

Allergivennlig bananbrød

To bananer

To spiseskjeer eplecidereddik

Én flat teskje natron

Én og en halv (1,5) desiliter kassavamel

Én og en halv (1,5) desiliter kokosmel

Tre spiseskjeer arrowrootpulver

Én desiliter varmt vann

Én desiliter kokosmelk

Én eller to teskjeer (ceylon) kanel

(Ingefær)

Et dryss Himalayasalt

Sett ovnen til 170 grader. Mos bananer med gaffel, tilsett eplecidereddik pluss natron og la stå rundt ti minutter. Blandingen kommer til å bruse og tykne seg litt, og det er bare fint.

 I en egen bolle, bland kokosmel, kassavamel, krydder og arrowrootpulver. Kassavamel er laget av yuccaroten som er en grønnsak og er derfor naturlig fritt for gluten. Når det er sagt kan kassavamel kryssreagere med gluten, så her er det lurt å prøve seg frem å se hva som fungerer best for deg. Jeg anbefaler Otto´s Cassava Flour som jeg kjøper her.

Bland melblandingen med bananrøren og tilsett varmt vann pluss kokosmelk. Rør godt rundt og ha i en liten kledd brødform.

Prikk med gaffel til slutt slik at varmen slippes til under steking. Ha i ovnen i én time (60 minutter). Ta ut bananbrødet fra formen og sett inn igjen på bakepapiret. Stek i enda en halvtime på 170 grader før du skrur ned varmen til 100 grader i ytterligere femten minutt. Alle ovner er ulike, så her er det lurt at du følger godt med!

Ta så ut bananbrødet og avkjøl helt (denne delen er en tålmodighetsprøve!) til du til slutt kan skjære i brødet og endelig få smake på herligheten.

Nyt!

// Got any allergies? This banana bread is for you! Please pop the details in to your translator, mix the ingredients, bake in oven and enjoy!

2 Comments

Lifestyle, Thoughts

Alle kan vi redde verden. Litt.

27/08/2017

Jeg har lyst å dele et tips med deg! I helgen kom jeg over en fantastisk serie som handler om hvordan vi alle kan gjøre små og større grep i hverdagen vår for å verne om og ta bedre vare på hjemstedet vårt; på jordkloden som vi alle bor på. Det er snakk om små ting, små tiltak; små endringer i dagligdagse vaner som kan gi verdifulle utslag på antall tonn vi slipper ut med Co2 i løpet av ett år. Visste du at hver og én av oss som bor i dette landet slipper i gjennomsnitt ut 11,5 tonn Co2 i året? Den gjennomsnittlige verdensborger slipper ut 6,5 tonn Co2-ekvivalenter per år, mens målet til FN er at vi som forbrukere skal minske forbruket vårt til å bli 1,5 tonn Co2 årlig.

Jeg har personlig lenge hatt skylappene på i troen om at lille meg ikke gjør noen forskjell, og at mitt forbruk ikke har noen betydning for det store kollektivet. Nå vet jeg at jeg kan gjøre en forskjell, og det gir meg en god følelse å vite at å begynne i det små er en mye større bragd enn å ikke være bevisst i det hele tatt. Jeg skal innrømme at for meg er dette med miljø et sårt tema, og det tror jeg det er for mange; og derfor er denne serien så fin synes jeg. Det er på ingen måte en belærende serie, men en informativ og lystig serie med et likevel viktig budskap som skaper engasjement hos den som ser på; det gjorde den hvertfall hos meg.

Små tiltak utgjør en stor forskjell. Vi snakker ting som å sortere plasten og pappen fra hverandre, variere middagsretter, sette seg på sykkelen om du har mulighet til dét; kjøpe den single bananen på butikken, bytte bort klær som du ikke bruker; gjerne sy dem om hvis det skulle friste; plukke en pose med søppel når du går tur på stranden, investere i et bærenett, og for eksempel ta vare på syltetøyglass for oppbevaring av tørrvarer og middagsrester.

Jeg tror det er viktig at vi er snille med hverandre fremfor å belære hverandre og oppmuntre hverandre til dagligdagse tiltak vi alle kan gjøre. Jeg elsker for eksempel å lage mine egne kropps- og rengjøringsprodukter; økologisk jordbruk har en stor plass i hjertet mitt og jeg prøver å oppbevare mye av maten min i glassbeholdere. Jeg kunne godt langet ut om alt jeg gjør som er mindre heldig, men det er ikke poenget. Nå til uka skal jeg på linsekontroll og et simpelt triks jeg kan gjøre der er å gå fra å bruke dagslinser til månedslinser! Én liten innsats som i det lange løp vil utgjøre en forskjell.

Vi tror vi er så ubetydelige i denne verden, men sannheten er at vi betyr så mye mer enn vi tror, og at vi som forbrukere har langt større påvirkning enn vi selv tilskriver oss. Vi kan gjøre en forskjell! Det er ikke naivt, det er sannheten. Gjør det som føles riktig og godt for deg; det er av betydning.

Vi kan alle redde verden.

Litt.

Se gjerne  “Live redder verden. Litt.”  her!

Leave a Comment

Food & drinks

Konfektkake

20/08/2017

Jeg drømmer tilbake til starten på helgen da jeg trikset og mikset frem denne nydelige sjokoladekaken! Jeg hentet inspirasjon fra veganmisjonen sin “Runekake” og tryllet frem en egen versjon av herligheten. Kaken er laget av tre lag, og har en perfekt kombinasjon av søtt og salt; den er frisk og samtidig mektig med en blanding av myk og knasende konsistens. Konfektkaken er laget på naturlige og rene råvarer og er uten sukker, gluten, korn, egg og melk.

Nøttebunn

To desiliter mandler

To desiliter solsikkefrø

Én desiliter gresskarkjerner

Én stor spiseskje kokosolje uten smak

Himalayasalt

Spre nøtter og frø på et kledt bakepapir. Ha over smeltet kokosolje pluss Himalayasalt og bland godt. Jeg glemte å notere ned hvor mye salt jeg brukte, men jeg kan tenke meg at det var en liten teskje; det er viktig at du kjenner smaken av saltet. Ha i ovn på 170 grader i fem til ti minutter; til massen har fått en gylden og fin farge.

Sett til side én desiliter av massen; den skal brukes i fyllet. Resten has i en kraftig blender til du får en jevn deig.

Ha deigen over i en passe form og press den godt ned med en slikkepott. Selv brukte jeg en liten kasserolle som form. Sett formen så i fryser i en halvtimes tid; til den er stiv.

Fyll

To desiliter nøttesmør (jeg brukte mandelsmør)

Én til to spiseskjeer kokosolje uten smak

To spiseskjeer kakao

Ett dryss med ekte vaniljepulver

Én dråpe eterisk olje fra doTerra med smak av villappelsin

Revet skall fra appelsin

Én banan

Én desiliter vann

Åtte dadler

Det er viktig å lese gjennom fremgangsmåten før du begynner å lage fyllet siden fyllet skal deles i to og tilsettes ulike ingredienser videre. 

Ha kokosmør, kokosolje, én spiseskje kakao, vaniljepulver, eterisk olje av villappelsin, banan, vann og dadler i en kraftig blender til du har en nydelig sjokoladedeig. Jeg bløtla dadlene i en time på forhånd. Del deigen i to deler; den ene litt større enn den andre.

Mellomlag

Ta den største av de to deigene og tilsett de ristede nøttene og frøene som du la til side da du lagde nøttebunnen. Jeg grovhakket dem før jeg vendte dem inn i deigen. Nå har du en søt og frisk sjokoladedeig blandet med en salt og crunchy twist. Ta ut nøttebunnen fra fryseren når den har stivnet og smør over mellomlaget. Sett tilbake i fryser og vent en god halvtime til dette laget også har stivnet.

Topplag

Den minste av de to deigemnene er topplaget. Denne tilsetter du den siste spiseskjeen med kakao og rører godt rundt. Ta kaken med to lag ut av fryser og fyll på med det siste laget. Sett tilbake i fryser og vent til dette også har stivnet. Ha over revet appelsinskall til slutt og nyt herligheten.

PS: Spør meg gjerne om ingredienser; om det er ingredienser du gjerne vil bytte ut, om fremgangsmåte eller hva som helst du skulle lure på, det synes jeg er utrolig hyggelig. Jeg har fått spørsmål om oljene fra doTerra, og hvis du også er nysgjerrig på dem er det bare å sende meg en melding.

Nyt!

// This triple layered chocolate cake is a winner! It has a perfect combination of sweet and salt, and serves a beautiful contrast of the light citrus flavor and the density from the cacao. The beauty is free from sugar, gluten, dairy, grains and eggs. Pop the details in your translator and enjoy: you are going to love it!

1 Comment

  • Newer Posts
  • 1
  • …
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • …
  • 26
  • Older Posts

Body and soul inspiration.

Podcastepisode med Silje Vassøy

Invitation: A rose gathering

The female reproductive system (including a mini meditation to locate your uterus and ovaries)

Receive new posts directly in your inbox:

© Copyright 2025. Helene Urrang. All Rights Reserved. Designed by Oh Wild.