Det som skulle bli et brød, endte opp i en superstor superscone!
Den ble saftig og god, og minner meg om Toro sine grove scones som var en slager i kollektivet da jeg var student i Bergen. Denne oppskriften er garantert sunnere, men gir nøyaktig den samme hjemmekosen som jeg setter så evig stor pris på.
Duften av nybakt scones, yes please!
Superscone
2 dl valnøtter
2 dl mandler
2 dl linfrø
2 dl gresskarkjerner
2 dl solsikkefrø
10 ss kokosmelk
Én revet gulrot
3 ts natron
Saften fra én lime
1 ss eplesidereddik
1 teskje Himalayasalt
1 ss arrowrootpulver
3 dl vann
Jeg elsker å lage mat. Jeg bare elsker det. Å eksperimentere på kjøkkenet gir meg en helt egen ro, og jeg soner helt ut og inn i min egen verden. Alt blir på gefylen, og plutselig står jeg med en ferdig deig. Oppskriftene blir alltid litt cirka, men funker overraskende like bra (nesten) hver gang. Prøv deg gjerne frem selv, og bytt ut hva enn du måtte ønske og hva du har tilgjengelig i kjøkkenskapet.
Slik ble superscone til:
Først finmalte jeg alt av nøtter og frø. Jeg brukte kjøkkenmaskin for å kutte nøtter og minihakker for å finmale frøene. Deretter blandet jeg sammen nøtter, frø, salt, eplesidereddik, kokosmelk og revet gulrot. Videre blandet jeg natron og saft fra lime i en egen kopp, rørte rundt og tilsatte så deigen. Arrowrootpulveret hadde jeg oppi kokt vann, rørte rundt og lot avkjøle til romtemperatur. Til slutt blandet jeg sammen alle ingrediensene til en stor og god deig som jeg deretter dekket med et klede og lot stå over natten. Ved å la deigen stå i åtte til ti timer, brytes fytinsyre som finnes i frø og nøtter ned som gjør det lettere for magen å fordøye. Nok et gulltips fra Helene Ragnhild!
Neste morgen våknet jeg opp, fikk for meg at jeg skulle ha deigen i en kakeform kledd med bakepapir, og prikket i den med en gaffel. Jeg satte deigen i ovnen på 160 grader på nederste rille i én time. Da deigen hadde fått festet seg etter en time, tok jeg scone´n ut av formen ikledd bakepapir, og satte den i ovnen ytterligere 30 minutter på 100 grader. Etter totalt 90 minutter i ovn hadde den en nydelig sprø skorpe utenpå og den var gjennomstekt men fremdeles fersk og myk inni.
En god start på dagen med andre ord!
Som alltid er det bare å leke med ulike pålegg og tilbehør. Jeg skar stykket på tvers, slik at jeg hadde én bunn og én topp å legge pålegg på. Skjæres opp og oppbevares i kjøleskap eller fryser, alt etter hvor lenge den skal oppbevares.
Nyt!
Leave a Reply