Har du lyst å lage din egen solkrem uten giftstoffer og kjemikalier?
Før helgen testet jeg ut min egen hjemmelagede solkrem som viste seg å være en drøm for huden; den er enkel å påføre, beskytter huden og tilfører fukt og næring i tillegg. Så mens vi venter på runde to med norsk sommer på sitt beste så kan du lage din egen hvis du ønsker; laget kun med kjærlighet og naturlige ingredienser.
Oppskriften er laget med inspirasjon fra både Dr Eric Z og Dr Axe. Det er VIKTIG at du følger oppskriften nøye og ikke utelater noen av ingrediensene (bortsett fra e-vitamin og bivoks som er valgfritt).
Husk å alltid være forsiktig i solen. Smør deg inn med jevne mellomrom, hold deg gjerne i skyggen og unngå soling når den skinner på sitt aller sterkeste.
Ønsker du at solkremen din skal være vannfast så tilføyer du bivoks; se forklaring på dette i oppskriften. Det er vanskelig å estimere nøyaktig solfaktor solkremen gir, men jeg opplever samme beskyttelse som når jeg bruker faktor 30.
For å lage din egen solkrem trenger du:
1,2 dl bæreolje*
2 ss zinkoksid
2 ss sheasmør
1 ss granatfrøolje
1 ts e-vitamin (valgfritt)
1 ts bivoks hvis du ønsker at solkremen din skal være vannfast (valgfritt)
10-20 dråper doTERRA eterisk olje
Slik gjør du
Smelt ingrediensene utenom zinkoksid og eterisk olje i et vannbad på svak varme. Ha så skålen med ingrediensene til siden og tilsett zinkoksid og eterisk olje. Sørg for at alle ingrediensene er blandet godt. Finn frem en glasskrukke, ha solkremen over og sett så i romtemperatur eller i kjøleskap. Jeg brukte et tomt tomatpuréglass som beholder; så enkelt kan det gjøres!
Så noen tips:
– Valg av bæreolje er opp til deg (utenom olivenolje; den kan ikke brukes). Her kan du bruke avokadoolje, extra virgin kokosolje, jojobaolje eller mandelolje. Jeg brukte halvparten med extra virgin kokosolje som gir ekstra beskyttelse (det hevdes at den tilsvarer faktor 15) og halvparten mandelolje.
– Lurer du på hvilke eteriske oljer fra doTERRA du skal bruke? Velg mellom Lavendel, Frankincense, Helichrysum, Geranium og Myrra. I min hadde jeg 10 dråper Lavendel og 10 dråper Frankincense. Har du Helichrysum eller Myrra så anbefaler jeg dem fordi de kan støtte med ekstra solbeskyttelse. IKKE bruk noen andre enn disse anbefalingene og spesielt ikke sitrusoljer da disse er fotosensitive. Jeg kan ikke godkjenne noen andre oljer enn doTERRA sine ettersom det finnes så mye forskjellig av kvalitet der ute når det kommer til eteriske oljer.
Et siste tips: Solkremen kan skille seg, men det er ingen fare så lenge du passer på å røre godt i den før hver påføring.
God soling!
Edit (08.07.24):
Dette innlegget ble skrevet i 2018.
Nå, seks år senere, er jeg fortsatt tilhenger av å påføre huden produkter uten skadelige kjemikalier, samtidig som jeg også forstår viktigheten av å beskytte huden. Jeg lar innlegget stå ettersom jeg selv har hatt god erfaring med produktet.
Med det sagt er det ditt ansvar hva du gjør med din hud; du vet best hvilken hudtype du har og hvor mye huden din tåler. Hvis du ønsker å prøve produktet – test det ut på en flekk på kroppen din først og se hvordan huden reagerer. Jeg fraråder å bruke produktet i ansikt og områder på kroppen hvor huden kan være ekstra tynn, som for eksempel brystparti.
Ønsker du å heller kjøpe en solkrem men lurer på hvilken du skal gå for kan jeg anbefale Forbrukerrådets solkremtest for 2023. Her har 47 solkremer blitt deklarasjonstestet som betyr at ingredienslisten til solkremen blir gjennomgått for å se om den inneholder kjemikalier som er allergifremkallende, miljøskadelige eller mistenkt hormonforstyrrende i tillegg til om de inneholder parfyme eller stoffer på nanoform. Av 47 solkremer fikk 29 rødt fjes fordi de inneholder mistenkte hormonforstyrrende stoffer. De resterende 14 solkremene har fått grønt fjes som betyr at du er sikret et produkt uten hormonforstyrrende- miljøskadelige- eller allergifremkallende stoffer. Oversikten finner du her.
Trine Beate Lidsheim Diallo says
I tillegg kan du nevne arbovitae som og skal beskytte mot UV stråler. Jeg har laget nesten samme oppskrift som deg. Men i oppskriften jeg brukte var det advart mot å puste inn zinkoksiden. Jeg brukte maske.
Helene says
Tusen takk for tips!
Charlotte Carlsen says
Fin oppskrift., meeeen finner ikke granatfrøolje når jeg goolger det. Tips til det?
Helene says
Hei Charlotte,
Det virker som det også heter granatepleolje på norsk 🙂 Selges blant annet på Sunvita: https://www.sunvita.no/produkter/oljer-og-fettstoffer/vegetabilske-oljer-hudpleie/massasje/granatepleolje-okologisk
Knut Hansvold says
Hvilken dokumentasjon har du på at hjemmelaget solkrem gir beskyttelse mot sola? Når man gir sine følgere inntrykk av at vanlig solkrem ikke er bra, medfølger det er stort ansvar.
Helene says
Hei Knut,
Takk for innspill.
Jeg har nå redigert innlegget for å gi et mer nyansert bilde (dette innlegget ble først skrevet for seks år siden og mine tanker og meninger har nyansert seg med tiden). Les det gjerne igjen – jeg er mottakelig for innspill.
Hva følgere smører på kroppen sin ser jeg ikke på som mitt ansvar. Jeg tilbyr et alternativ, så må hver og en vurdere selv hva de ønsker eller ikke ønsker å gjøre med den informasjonen.
Hva angår om solkrem er bra eller ikke har jeg i det reviderte innlegget referert til Forbrukerrådets solkremtest for 2023 hvor 29 av 47 solkremer i testen viser seg å inneholde mistenkte hormonforstyrrende stoffer. Jeg har aldri skrevet at solkrem ikke er bra – min skepsis handler om hva solkremen inneholder. Heldigvis finnes det solkremer (14 i denne testen) som er klarert for de mest skadelige stoffene. Jeg har lagt ved testen slik at lesere kan lese seg opp på hvilke alternativer som finnes.
Intensjonen med dette innlegget var å tilby et alternativ til de som skulle ønske det – så stoler jeg på at oppskriften følges slik jeg har skrevet og at den brukes med sunn fornuft og solvett.
Hilsen Helene
Knut Hansvold says
Hvilken dokumentasjon har du på at din solkrem virker? Det var spørsmålet.
Helene says
Ingen – utenom egen erfaring.
Hilsen Helene